Onderhoud van je eiken tafel en meubels

Om zo lang mogelijk van je eiken tafel te kunnen genieten hebben we een aantal tips op een rij gezet. Wat werkt wel en wat niet. Je kan altijd contact met ons opnemen bij vragen, we geven je graag advies.

Klimaat en houten meubelen

Mensen functioneren en leven optimaal in een niet te warme en te droge omgeving. Voor een eiken tafel of meubel is dit niet anders! De luchtvochtigheid dient tussen de 45% en 55% te zijn, dit is het allerbeste voor de tafel. Om de juiste vochtigheid thuis te bereiken kan men planten, luchtbevochtigers of dampschalen neer zetten. Bij te grote afwijkingen in het ideale klimaat, kan de tafel scheuren of kromtrekken. Plaats de tafel het liefst niet naast pal naast een warmtebron. Dit zou scheuren en kromtrekken kunnen veroorzaken. Echter is dit ook afhankelijk van de dikte van je tafelblad.

Afgeleverd, en nu?

Alle tafels die wij afleveren zijn voorzien van een 2-componenten olie. Eventueel nog afgewerkt met een beschermende skylt-laag. Wij raden aan om de tafel de eerste week volledig te ontzien. Gebruik bijvoorbeeld een kleed, placemats en onderzetters. Het is ook belangrijk om de tafel de eerste 2 dagen uitsluitend af te nemen met een droge doek. De olie heeft namelijk wat tijd nodig om goed in het te kunnen trekken. Als de tafel met een skylt-laag is voorzien kunt u vrijwel direct de tafel volledig gebruiken.

Wat vooral niet doen?

Grove reinigingsmiddel zijn absoluut verboden voor eiken tafels. Vermijd het volgende: vlekverwijderaars, oplosmiddelen, terpetine, schuurmiddelen, chloor, schoonmaakmiddelen die bijtend zijn en schoonmaakmiddelen met geurstoffen. Het beste is om de tafel met ouderwetse groene zeep af te nemen. Of gebruik ph neutrale schoonmaakmiddelen.

Heb je een stalen onderstel? Pas dan goed op met een eiken houten vloer. Als de vloer nat is kan die reageren op het metaal en kunnen er zwarte vlekken in de vloer komen. Gebruik vervolgens altijd onderzetters voor hete voorwerpen.

Dagelijks gebruik tips

Vlekken als koffie, thee, wijn, water etc. kunnen direct opgenomen worden met een licht vochtige doek. Zo voorkom je dat kleurpigmenten in de poriën van het hout kunnen trekken en blijvende plekken achterlaten. Nadat je de tafel met de vochtige doek hebt afgenomen, de tafel eerst droogmaken met een zachte doek. Nu kun je de tafel schoonmaken met een licht vochtige doek. Gebruik een ph-neutraal middel, zoals bijvoorbeeld groene zeep. Indien er krassen in de tafel zitten, kun je deze licht weg schuren met een schuursponsje en deze opnieuw oliën met een onderhoudspakket. Belangrijk is dat er geen Skylt-laag is aangebracht, want dat is een andere behandeling. Bij een Skylt-laag is het aan te raden om het tafelblad opnieuw te laten behandelen.

Bij het onderhoudspakket ontvang je een instructie.

Onderhoudsvrij

Wij gebruiken een 2-componenten olie, die in principe onderhoudsvrij is. Wat wordt aangeraden is met de refresh spray het oppervlak te behandelen. Dit kun je maximaal 2 keer per jaar doen. De kleur van de tafel zal er weer als nieuw laten uitzien. Ook adviseren we je om de tafel te reinigen met een ph neutrale zeep of de spray van de leverancier. Deze beide middelen kun je bij ons bestellen.

  • Rubio Monocoat Pure - onderhou

Onderhoudsmiddelen bestellen

6 + 1 = ?

This contact form is deactivated because you refused to accept Google reCaptcha service which is necessary to validate any messages sent by the form.

Prijzen zijn exclusief  verzendkosten.